Tools of the trade

Jeg bruker allslags programmer for å gjøre min hverdag både som lærer og musiker lettere. Her er et knipp programmer og tjenester som er essensiell i min daglige, digitale drift. (pr juni 2017)

Nytteprogrammer

Alfred 3

Med Powerpack. Spotlight er bra, men Alfred er fantastisk. Den søker opp hva enn du har på maskina di og gjør det tilgjenglig på få tastetrykk. Den har gjort Docken min overflødig! Ikke bare det, du kan lage små «workflows», egentlig små programmer inni Alfred. Jeg bruker den til å kicke i gang en timer, eller konvertere fra pund til kilo, eller km/t til miles/h. Den er supernyttig!

1Password

Et must for alle som prøver leve et noenlunde trygt digitalt liv. Håndterer passord, lisenser og kredittkort på en ultratrygg måte. Har en veldig stødig autofyll funksjon som fyller ut alt tenkelig på internett.

Blackmagic Disk Speed Test

Trenger du å sjekke lese/skrivehastigheten på en harddisk? Da er dette det du trenger.

Dropbox

Jobben gir oss OneDrive men det er et rotete garasjeloft i forhold til det meste. Dropbox er en av mange men den er unektelig stabil og funksjonabel. Utrolig tett integrert i macOS: Legg fila du ønsker dele i Dropbox mappa på macen, høyreklikk på fila og vips så får du en lenke du kan dele videre. Supersnopt.

Jottacloud

Norsk lagringstjeneste. Billig. Jeg har 3TB der og bruker den som et slags digitalt arkivskap.

Entropy

Dere husker WinZip og WinRar? Dette er begge på steroider.

Mindnode

Jeg digger mindmapping. Mindnode har funka for meg i alle år.

Skype

Video og audio kommunikasjon som funker.

VLC

En medieavspiller. Den spiser alle formater tenkelig.

nordVPN

Jeg foretrekker å bruke VPN av forskjellige årsaker som jeg skal snakke mer om en annen gang. Det finnes mange slike tjenester men denne har jeg fått sansen for.

Bit.ly

Jeg bruker denne ofte til å lage korte lenker av mongolange lenker.

Audio/Video

Anytune

Jeg transkriberer masse musikk og jeg øver mye piano. Anytune er den perfekte øvingspartninger. Hovedgreia er at den lar deg sakke tempoet på musikken uten å miste tonehøyde. Den har også øveverktøy bakt inn i pakka, f.eks avspilling raskere og raskere. Den har også en veldig kul EQ når man trenger å luke ut et tricky parti.

Audio Hijack

Når man må hente lyd fra kilder det ikke er lett å få fatt i er Audio Hijack vidunderlig. Den har massevis av verktøy inkludert, alt fra timere og EQ til kompressorere og rutingsverktøy.

Final Cut X

Jeg jobber litt med video og Final Cut X er det enkleste videoprogrammet jeg noen sinne har prøvd. Og uten tvil det mest effektive på markedet. På mange måter ikke like kraftig som Premiere Pro ut av pakken men det er mulig å skaffe plugins til alt!

Compressor

Når man trenger konvertere mellom videoformater er Compressor kongen.

Motion 5

Når man trenger lage litt fancye animasjoner, f.eks slik som denne jeg lagde til et foredrag.

Logic Pro X

Mitt DAW of choice. Låter panser, har massevis av lyder og instrumenter med på kjøpet. Er helt rå på MIDI.

Ableton Live

Et DAW med en litt annen innfallsvinkel enn Logic. Der Logic er veldig linjært er Ableton mer rettet mot sirkulær tenkning.

Myriad

Når jeg bedriver lydsanking er det et must å ha et bibliotek som lar deg håndtere store mengder lyder. Myriad lar deg jobbe med filer i store bunter av gangen. Trenger du disse 40 lydfilene i mp3? Null problem: marker, klikk, ferdig.

Sibelius/Dorico

Notasjonsprogram. Jeg prøvde Finale i starten av min karriere og hoppa over til Sibelius ganske raskt. Dorico er det nye hippe i notasjonsverden og på sikt kommer jeg til å forlate Sibelius på heltid fordi Dorico er rett og slett kanonbra.

Produktivitet

Evernote

Når jeg skal sanke info til et eller annet prosjekt eller har lyst å lagre en artikkel jeg fant på nettet er Evernote verktøyet jeg tyr til. OneNote er også installert, men ikke fordi det er så bra, for det er det ikke (mer om det i en annen post) men fordi vi bruker det på jobben.

Keynote

Keynote er verdens beste presentasjonsverktøy. Det er så ryddig og oversiktlig i forhold til Powerpoint at det kan knapt sammenlignes. Det er også vannvittig kraftig. Den håndterer lyd og bilde som en lek og animasjoner er flytende og vakre. Det er lett å få en presentasjon til å se bra ut i Keynote.

Prezi

Teknisk sett en webapp, men et veldig godt alternativ til Keynote. Skal forskes mer på.

Office 365

Mitt rasende hat for det meste Micro$oft tyner ut av rumpesprekken er ganske åpenbart men jeg er også en pragmatiker.  Siden Office er standarden der ute skader det ikke å ha på maskina tenker jeg. Men jeg hater Office og særlig Word. Heldigvis er jeg ikke alene.

Texpad/Mactex 2017/Sharelatex.com

Jeg er LaTeX-bruker og da foretrekker jeg å bruke en lokal installasjon. Når jeg er på farten, eller tvinger elvene mine til å bruke det pleier jeg anbefale www.sharelatex.com. Mycket bra til akademisk arbeid.

Screenflow

Jeg lager støtt og stadig tutorials og da er Screenflow en slags standard for opptak av skjermen(e). Veldig kraftig verktøy.

Gif Brewery 3

Når man trenger å lage en pitteliten gif som viser en eller annen funksjon er denne fin. Det finnes sikkert flere men denne har vist seg stabil for mitt bruk.

Adobe Photoshop og Illustrator

Bilderedigering! Bruker ofte Illustrator når jeg skal være litt fancy med notasjonen min. Eksporterer fra Sibelius/Dorico til SVG og importer til Illustrator for videre destruksjon.

Sublime Text

Den er egentlig en kode editor men når jeg trenger å skrive i fred og ro er det få ting som slår Sublime. Og den er i stand til trolldom. Har du noen gang måttet fjerne et eller annet unødvendig tegn, dobbelt mellomrom feks,  som er over HELE dokumentet? Pek, klikk, slett, repeat, ikke sant? I Sublime er det enkelt å fikse. Se her:

Ulysses

Mitt nye favorittprogram. Her organiserer jeg livet mitt, rett og slett. Jeg skriver til og med bloggen min her.